El cos humà està format per un gran nombre d'estructures molt complexes i diferents entre si que funcionen harmònicament. El sistema endocrí és l'encarregat de tenir cura d'aquest bon funcionament, fent que cada òrgan realitze el seu treball al moment oportú. Per a això, cadascuna de les glàndules que el componen actua abocant a la sang, en molt escassa quantitat, unes substàncies anomenades hormones, que arriben als òrgans o els teixits sobre els quals han d'actuar.
La hipòfisi és una petita glàndula que es troba situada a la cavitat denominadacadira turca, en el os esfenoide de la base del crani.
|
Llibre Atlas Visuales Oceànico Anatomía. |
El diàmetre d'aquesta glàndula és d'1 cm, i el seu pes de 1g. es troba comsuspesa a la base del cervell. Malgrat la seva petita grandària, és consideradacom el director d'orquestra de tot el sistema endocrí, ja que, amb les sevessecrecions, determina el funcionament de les altres glàndules.
La hipòfisi segrega les següents hormones: hormones són substàncies secretades per
cèl·lules especialitzades, localitzades en glàndules de secreció interna o glàndules endocrines. Són transportades per viasanguínia o per l'espai intersticial, soles (biodisponibles) o associades a certes proteïnes (que estàn en la seva vida mitjana al protegir-les de la degradació) i fan el seu efecte en determinats òrgans o teixits diana. La primera hormona que es va descobrir va ser l'adrenalina, descrita pel japonèsJokichi Takamine el 1901.
|
Llibre Atlas Visuales Oceànico Anatomía.
|
Tipus d'hormones:
-Hormona del creixement: actua en tot l'organisme, i determina el creixement del cos a través del control del metabolisme.
-Hormona adrenocorticotropa: controla en funcionament de les glàndulessuprarenals.
-Hormona Tireotropa: controla el funcionament de la tiroide.
-Hormona gonadòtropes: controlen el funcionament de les glàndules sexuals(ovaris i testicles).
-Hormona melanocitoestimulante: controla la secreció de melanina per part d'unacèl · lules especialitzades, els menalocitos. La melanina és el pigment que dóna el color osvuro a la pell.
-Hormona oxitóxica: controla la motilitat de l'úter.
-Hormona antidiürètica: obliga que es reabsorbeixi part de l'aigua de l'orina ja formada: d'aquesta manera concentra l'orina i disminueix el seu volum.
Fet per Eva, Jenni i Rebecca.